Het derde trimester van de zwangerschap – de laatste loodjes!

Het is al bijna zover! Het derde trimester van de zwangerschap is aangebroken en je zal binnenkort gaan bevallen. Het derde trimester duurt van week 27 tot aan week 40, maar je kan soms al iets eerder bevallen. In deze periode van het zwangerschapsproces worden de puntjes op de i gezet en maken jij en je kind de laatste ontwikkelingsfasen van de zwangerschap mee. Dit is een erg spannende periode, omdat je nu toch echt bijna een kind op de wereld gaat zetten. Daarom laten we je graag stap voor stap zien wat er gebeurt tijdens het derde zwangerschapstrimester.

Week 27-31 Derde Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Week 31-36 Derde Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Week 36-40 Derde Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Deze 3 fasen kenmerken het derde zwangerschapstrimester

Net zoals in de voorgaande twee trimesters, zal je in het derde zwangerschapstrimester drie fasen doorlopen. Elke fase rond weer een andere periode af, waardoor je steeds een stapje dichter bij de bevalling komt.

Week 27-31 derde trimester

In de eerste fase van je 3e trimester zwangerschap begint je baby met zich klaarmaken voor de bevalling. Waar je kind in het tweede trimester allemaal kleine haartjes over diens lichaam kreeg, laten deze nu los. Wel kunnen er nieuwe haartjes op het hoofdje gaan groeien. Ook kan je kind in deze periode diens ogen opendoen. Je kan je wat kortademiger voelen, dit komt omdat je kind nu ook op je longen drukt. Neem voldoende rust en doe geen inspannende activiteiten meer. Het is verstandig om in deze periode minder verantwoordelijkheden op je te nemen. Je partner kan hierbij eventueel meer taken in het huishouden overnemen, zodat jij meer kan rusten.

Week 31-36 derde trimester zwangerschap

De tweede fase is al erg spannend omdat het zo vlak voor de bevalling is. Je kind draait in de meeste gevallen met diens hoofd naar beneden in de baarmoeder, zodat de bevalling zo goed mogelijk verloopt. In sommige gevallen ligt je kind met de voeten naar beneden, waardoor een bevalling iets lastiger wordt en er soms een keizersnede gemaakt moet worden. Ook kan je kind in deze periode diens eigen lichaamstemperatuur reguleren. De longen zijn vrijwel volledig volgroeid en je kind is klaar om geboren te worden. Je zal nu meer last krijgen van weeën en zal ook veel vaker moeten plassen. Nu is ook het moment om met zwangerschapsverlof te gaan. Zo heb je minder stress aan je hoofd en kan je je voorbereiden op de geboorte.

Week 36-40 derde zwangerschapstrimester

In de derde fase van je derde zwangerschapstrimester worden alle puntjes op de i gezet. Vanaf week 37 zien we, in Nederland, een kind al als volgroeid en is deze klaar om geboren te worden. Natuurlijk kan je kind ook langer in je baarmoeder blijven, of wordt deze eerder geboren. Je weet nu in ieder geval dat je kind in staat is om goed op te groeien in de “echte” wereld.

Als ouder is het nu belangrijk om met je verloskundige af te spreken waar je wil bevallen. Dit kan thuis of in een ziekenhuis. Ook is het belangrijk om een bevallingstas klaar te maken met alle benodigde spullen voor jezelf en je kind mocht je baby eerder komen dan verwacht. Heb je al andere kinderen? Bespreek dan met je partner, familie en/of vrienden of je je kinderen erbij wil hebben tijdens de bevalling of dat zij bij iemand blijven logeren. Hetzelfde geldt voor huisdieren die regelmatige zorg nodig hebben.

Gezonde voeding tijdens het 3e zwangerschapstrimester

Tijdens je derde trimester zwangerschap, groeit je kind ontzettend veel. Het is daarom van groot belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om je kind gezond op de wereld te zetten. Met een gevarieerd en gebalanceerd dieet kom je wel aan de meeste voedingsstoffen, maar toch is het belangrijk om veel vitamine A, B6, B12, C, D en calcium binnen te krijgen.

Denk hierbij aan voldoende fruit en groente, eiwitten, gezonde vetten (zoals vis en plantaardige olie) en volkoren granen voor voldoende vezels in je voeding.

Het derde trimester: Leuke tips en weetjes

Omdat het derde trimester zwangerschap zo’n bijzondere periode is, wil je hier niets van missen. Daarom is het verstandig om tijdens je gehele zwangerschap, maar vooral ook tijdens het derde trimester een dagboek bij te houden waarin je alles bijhoudt. Dit is ontzettend leuk om later terug te lezen. Daarnaast zijn er nog een aantal weetjes en tips die goed van pas zullen komen.

Weetjes derde zwangerschapstrimester

  • In het derde trimester is je kind in staat om diens duim te zuigen en om te huilen, al merk je daar zelf weinig van.
  • Bij de geboorte zijn bij vrijwel alle baby’s hun ogen blauw. Pas na een paar weken verandert hun oogkleur naar de permanente kleur.
  • Baby’s in het derde trimester kunnen zien en horen.
  • De schedel van je baby blijft zacht, zodat de geboorte makkelijker kan verlopen. Daarom is het altijd belangrijk om het hoofd van je kind goed te beschermen en ondersteunen.
  • Slechts 15 tot 20% van de zwangere mensen ervaren het breken van de vliezen. Ook gebeurt het meestal niet zo dramatisch als in films, maar voelt het alsof je een beetje hebt geürineerd.

Tips 3e trimester zwangerschap

  • Zorg dat je voldoende boodschappen in huis hebt zodat jij en je partner na de bevalling niet direct weer boodschappen hoeven te doen. Je kan je partner ook alvast vragen wat maaltijden te koken en in te vriezen zodat jullie beiden meer tijd voor je kind hebben na de geboorte.
  • Zorg dat de geboortekamer al zo’n 2 maanden voor de geboorte af is, dan hoef je daar niet meer aan te werken.
  • Weet wie je bij de bevalling wil hebben en wie je als eerste wil bellen met het nieuws. Overleg dit ook met je partner en geef het door aan familie (indien nodig). Zo voorkom je onuitgesproken verwachtingen en hoef je deze beslissing niet op het moment van de bevalling te maken.
  • Houd oude en comfortabele kleding in de buurt. Je kleding zal namelijk hoogstwaarschijnlijk vies worden en het is fijner om een comfortabele outfit te kunnen dragen dan een nieuwe outfit.

Van het derde zwangerschapstrimester naar de geboorte

De geboorte verloopt voor iedereen anders. Voor de één duurt het slechts een korte periode en de ander is uren bezig met de bevalling. Ook verschilt het per persoon wanneer deze bevalt. Het kan dus op elk moment gebeuren, houd hier rekening mee. Je kan je hier het beste op voorbereiden om geen strakke planning aan te houden en op je gevoel af te gaan. Neem veel rust en ontvang mensen bij je thuis, in plaats van dat je naar hen toe gaat. Als je een kraamhulp neemt, is het handig om hen al een keer te hebben ontmoet voor de geboorte, zodat beide partijen weten wat er van hen verwacht wordt.

De periode na de geboorte is een periode van veel vreugde, maar ook een periode waarin je veel rust moet nemen en veel zal leren over omgaan met je kind. Het helpt om je alvast in te lezen over het opvoeden van een pasgeboren baby en om met je partner te overleggen hoe jullie deze periode willen aanpakken. Let wel op dat het altijd anders kan lopen dan je zou verwachten, dus gebruik richtlijnen en geen vaste regels.