Inleiding tot het eerste trimester van de zwangerschap

Wanneer je eenmaal zwanger bent, kom je als eerste in je eerste zwangerschapstrimester terecht. Dit is één van de drie fasen van de zwangerschap voor de geboorte. Tijdens je eerste trimester zwangerschap, zal je kind zich beginnen te ontwikkelen. Dit begint al bij week 1 en duurt tot ongeveer week 13. Daarna ga je door naar het tweede trimester.

Week 1-4 Eerste Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Week 4-9 Eerste Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Week 9-13 Eerste Trimester

Apparently we had reached a great height in the atmosphere for the sky was a deadstars had ceased

Dit gebeurt er tijdens het eerste zwangerschapstrimester

Ook binnen het eerste zwangerschapstrimester maak je meerdere fasen mee. Deze hebben zowel betrekking op je eigen lichaam als de ontwikkeling van je kind. Een zwangerschap is niet zomaar iets, maar de ontwikkeling van een nieuw mens. Dat is ontzettend mooi, maar ook heel spannend. Daarom leggen we je precies uit wat er in deze fasen gebeurt, zodat je goed bent voorbereid op je eerste zwangerschapstrimester.

Week 1-4 eerste trimester

Het is lastig om het exacte moment van de bevruchting vast te stellen, waardoor je vaak begint met rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je weet nu nog niet of je zwanger bent, maar in je lichaam gebeurt er veel. Zo is je baarmoeder de baarmoederwand aan het verdikken. 30 uur na de bevruchting zal de bevruchte eicel zich gaan verdelen. Het heet nu een zygote en is niks anders dan een groep met cellen. Wanneer de zygote groot genoeg is, verplaatst deze zich naar de baarmoeder waar het zich nestelt aan de wand. Dit gebeurt aan het einde van de 4e week. Vanaf dit moment kan je soms aan je lichaam merken dat je zwanger bent.

Week 4-9 eerste zwangerschapstrimester

Eén van de eerste symptomen van zwangerschap die je zal merken is dat je je menstruatie hebt overgeslagen. Zonder dat je het door hebt, gaat je lichaam ook meer hormonen produceren. Na de 4e week kan je last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke en gevoelige borsten en kan je plotselinge trek in bepaalde voedingsmiddelen krijgen.

De baby is zich nu razendsnel aan het ontwikkelen, maar is slechts nog de grootte van een maanzaadje. Al de cellen zijn nu echter het darmenstelsel en zenuwstelsel aan het ontwikkelen, inclusief de hersenen. Het embryo stoot nu ook hormonen uit die het lichaam voorkomen om te menstrueren. Vanaf week 7 zal het hartje van je kind gaan kloppen en vanaf week 9 beginnen de ogen, mond, oren en neus te vormen. De ruggengraat van je kind lijkt nog op een staart, maar zal in de volgende fase zich verder gaan ontwikkelen.

Week 9-13 eerste trimester zwangerschap

Het eerste zwangerschapstrimester is nu al bijna voorbij, maar er gebeurt nog ontzettend veel in en met je lichaam. Vanaf week 10 zijn de hersenen van je kind actief, ondanks dat je kind nu nog slechts een embryo is. Vanaf week 11 beginnen de tanden zich in het tandvlees te vormen en in week 12 kan je vingers en tenen gaan herkennen. Aan het eind van week 13 kan je kind rond gaan zwemmen en is die nu 7 centimeter groot.

Hoewel je kind nog ontzettend klein is, merk je nu lichamelijk dat er veel gebeurt. Het kan soms voelen alsof je een flinke work-out hebt gedaan. Je hebt vermoeide spieren, hebt last van een opgeblazen gevoel en je hebt erge last van emotionele schommelingen. Dit is heel normaal. Om het jezelf gemakkelijk te maken, helpt het om veel kleding met losse, elastische banden te dragen. Week 11 is vaak het dieptepunt van de zwangerschapssymptomen, maar wees gerust: hierna wordt het vaak een stuk minder! Rond week 13 is ook de kans op een miskraam sterk afgenomen, waardoor je het goede nieuws aan je familie en vrienden kan gaan vertellen.

Zo laat je het 1e zwangerschapstrimester goed verlopen

Het eerste zwangerschapstrimester kan erg zwaar zijn voor je lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het is daarom belangrijk om lief te zijn voor jezelf en geduld te hebben. Het beste wat je kan doen om gezond te blijven is om voldoende groente en fruit te eten. Je mag ook meer eten dan normaal, je lichaam gebruikt nu ten slotte meer voedingsstoffen dan normaal.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om je vochtpeil in orde te houden en om zo nu en dan te bewegen. Doe tijdens je zwangerschap niet aan zware sporten, maar ga eens wandelen of zwemmen. In deze periode vind je het misschien ook fijn om kegeloefeningen te doen om je bekkenbodemspieren te versterken.

Weetjes en tips over het eerste trimester

De eerste zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee, daarom is het altijd verstandig om te weten wat je kan verwachten en wat je het beste wel/niet kan doen.

  1. Let op je voeding. Zelfs in het eerste trimester heeft je voeding al invloed op je kind. Vermijd daarom rauw vlees, ongepasteuriseerde melkproducten, alcohol en sigaretten.
  2. Plan alvast een afspraak met de verloskundige. Je weet dan al precies wat je van hen kan verwachten en of er een klik is.
  3. Check je medicatie. Sommige medicijnen kan je beter laten staan wanneer je zwanger bent. Overleg met je huisarts of jouw medicatie geschikt is om te nemen tijdens de zwangerschap en/of het geven van borstvoeding. Zo niet, kijk dan of er een mogelijk alternatief is en wat de consequenties zijn wanneer je stopt met de medicatie.
  4. Rust veel uit. Je lichaam is hard aan het werken en je zal je erg vermoeid voelen. Negeer dit niet, het is een signaal van je lichaam dat het tijd nodig heeft om te rusten. Luister hiernaar en doe rustig aan. Je kan ook elke middag even een dutje doen als dat nodig is.
  5. Vertel het nieuws aan je partner. Een zwangerschap is iets waar je samen voor gaat, het is daarom erg bijzonder om dit nieuws met hen te delen als ze het nog niet weten.
  6. Bedenk wanneer je het je familie wil vertellen. Het veiligst is om na week 13 het nieuws pas aan je familie te vertellen, maar ook dan is het handig om een goed moment in te plannen waarbij zo veel mogelijk mensen bij elkaar zijn. Dat maakt het extra leuk.

Van het eerste zwangerschapstrimester naar het tweede trimester

Waar je in je eerste zwangerschapstrimester veel misselijk was en mogelijk weinig eetlust had, zal dat in het tweede trimester van de zwangerschap veranderen. Je lichaam kan om aparte voedselcombinaties vragen, maar luister hiernaar. Dit kan soms een teken zijn dat je meer van bepaalde voedingsstoffen nodig hebt, zoals ijzer.

Ook zal je lichaam meer gaan groeien en uitzetten in het tweede trimester, waardoor het verstandig is als je al wat zachte en ruime kleding beschikbaar hebt liggen. Je kan nu ook gaan kijken naar zwangerschapskleding.