Het tweede trimester van de zwangerschap is aangebroken!

Vanaf week 13 van de zwangerschap, kom je in het tweede trimester van de zwangerschap terecht. Deze duurt van week 13 tot week 27 van de zwangerschap. Tijdens het tweede zwangerschapstrimester, ontwikkelt je kind zich verder in de baarmoeder en kan hen zelfs gaan horen en slikken. Ook zal je eigen lichaam zich verder gaan ontwikkelen.

In het tweede trimester zwangerschap kijk je vooral naar de ontwikkeling en gezondheid van je kind en probeer je mogelijke problemen of gezondheidsklachten zo snel mogelijk te detecteren. Het 2e trimester zwangerschap heeft, naar zeggen, de minste symptomen voor zwangere mensen en is daardoor ook de “makkelijkste” periode.

Week 13-18 Tweede Trimester

Benieuwd wat er vanaf week 13 tot 18 gebeurt? Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

Week 18-22 Tweede Trimester

De periode vanaf week 18 tot en met week 22 is een speciale tijd. Link onderstaand door naar deze infopagina.

Week 22-27 Tweede Trimester

In deze periode van het tweede trimester herkent jouw kindje jouw stem. En er gebeurt nog veel meer!

Hierdoor wordt het tweede zwangerschapstrimester gekenmerkt

Ook het tweede zwangerschapstrimester kunnen we indelen in drie verschillende fasen. Elke fase vormt weer een mijlpaal voor de ontwikkeling van je kind en van jezelf. Aan het eind van je tweede zwangerschapstrimester is je baby al stukken gegroeid. In de tussentijd gebeurt er weer ontzettend veel met de ontwikkeling van jezelf en van je kind.

Week 13-18 tweede trimester

In de eerste fase van het tweede trimester begint de flinke ontwikkeling van je kind al. Vanaf week 14 kan je het geslacht van je kind ontdekken en verstevigen de botten van je baby. Vanaf week 16 kan hen diens ogen bewegen en vanaf week 18 kan je kind je zelfs horen! Ook groeit je kind veel en zal je in deze periode merken dat je borsten en buik beginnen te groeien. Vanaf week 14 kunnen je borsten ook al melk gaan produceren, maar vaak gebeurt dit pas in een later stadium.

Week 18-22 tweede trimester zwangerschap

In de tweede fase van je tweede zwangerschapstrimester ontwikkelen de kleine details zich van je kind. Zo ontwikkelen kinderen in deze periode kleine haartjes op hun lichaam. Rond week 18 of 19 krijgt je kind een beschermlaagje om diens lichaam om hen te beschermen tegen een kapotte huid of andere beschadigingen. Ook kan je kind in deze periode aan de duim gaan zuigen. Je lichaam bevat in deze periode veel meer bloed, waardoor je sneller last kan krijgen van een bloedneus of gevoelig tandvlees. Ook is het niet raar om last van beenkramp te krijgen.

Week 22-27 tweede zwangerschapstrimester

In de laatste fase van het tweede zwangerschapstrimester beginnen de hand- en voetafdrukken van je kind zich te ontwikkelen en kan je kind je stem herkennen. Rond week 26 ontwikkelen de longen zich. Je kind weegt nu zo’n 820 gram en is ongeveer 23 centimeter lang. Dit is flink wat groter dan de 7cm aan het eind van het eerste trimester. Vanaf week 24 kan je kind, mocht deze te vroeg geboren worden, de geboorte overleven met de juiste hulp. Door de grootte van de baby, kan je last krijgen van een blaasontsteking en kan je soms ook kleine weeën ervaren. Deze weeën worden de Braxton Hicks weeën genoemd. Deze zijn normaal.

Zo blijf je gezond tijdens het 2e zwangerschapstrimester

Doordat je kind in een korte tijd zo veel groeit, zal je eigen lichaam ook veel moeten verdragen. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en om gezond te blijven. Daar hebben jij en je kind het meeste baat bij.

Je huid kan namelijk veranderen en er ontstaan donkere lijntjes rond je buik. Deze zijn een normaal onderdeel van de zwangerschap en verdwijnen na de geboorte. Je bent in deze periode echter wel gevoeliger voor de zon, waardoor het verstandig is om je in te smeren met zonnebrandcrème, ook wanneer de zon niet sterk lijkt te zijn.

Ook zal je je zo nu en dan wat misselijk of duizelig voelen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en dat je niet te lang achter elkaar blijft staan. Probeer regelmatig te zitten en als je je duizelig voelt, kan je even op je zij gaan liggen tot de symptomen afnemen.

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om in deze periode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en gezond en gevarieerd te eten. Juist nu je kind zo veel groeit, zijn deze voedingsstoffen belangrijk voor diens ontwikkeling.

Tips en weetjes over het tweede trimester

Het tweede trimester zwangerschap brengt veel nieuws met zich mee, van het geslacht van je kind (als je deze wil weten) tot de ontwikkeling die je kind doormaakt. Het is een erg spannende periode voor ouders en daarom is het fijn om te weten wat er allemaal nog meer gebeurt in de baarmoeder.

Weetjes 2e trimester zwangerschap

  • In het 2e trimester zwangerschap is de placenta volledig ontwikkeld.
  • Vanaf de 5e maand (week 20) ontwikkelen de hersenen zich het meeste.
  • Je kind kan reageren op stimulatie van buitenaf, zoals je stem.
  • Je baby kan de voeding die je eet proeven. Nu is een goed moment om je kind kennis te laten maken met verschillende voedingsmiddelen.

Tips tweede zwangerschapstrimester

  • Schaf een speciaal apparaat aan waarmee je je kind naar muziek kan laten luisteren of lees eens een boek hardop voor. Zo maakt je kind al kennis met de buitenwereld nog voordat die is geboren.
  • Plan je zwangerschapsverlof. De kans is groot dat je nu een goed idee hebt van je uitgerekende datum. Door alvast je zwangerschapsverlof in te plannen en door te geven aan je werkgever, heb je een zorg minder.
  • Ga er nog even tussenuit. Dit is zeer waarschijnlijk het laatste moment dat jij en je partner alleen zijn, dus een korte vakantie is in deze periode een goed idee. Vanaf het derde trimester lukt dit vaak niet meer.

Van het tweede zwangerschapstrimester naar het derde trimester

Het derde trimester is de laatste periode van je zwangerschap. In deze periode is je lichaam zich klaar aan het maken voor de geboorte en is je kind vrijwel volledig ontwikkeld. Je kan je hier het beste op voorbereiden door de afspraken bij de verloskundige dichter op elkaar te plaatsen. Er gebeurt nu zo veel dat het handig is om elke 2 á 3 weken een controle te hebben, in plaats van maandelijks. Ook kan je in deze periode alvast een geboortekaartje ontwerpen en een lijstje maken met cadeau-ideeën voor na de bevalling. Dan hoef je hier niet meer aan te denken op het moment dat de bevalling er al bijna aan zit te komen.