Laat jouw onvervulde kinderwens in vervulling gaan

Misschien droomde je al jaren van het hebben van een kind, of misschien heb je pas sinds kort een kinderwens. Een kinderwens is hoe dan ook een bijzonder gevoel: je bent klaar om ouder te worden. Veel stellen kiezen ervoor om kinderen te krijgen wanneer zij een aantal jaar samen zijn en klaar zijn om een gezin te beginnen. Er gaat namelijk veel voorbereiding aan vooraf, zeker wanneer jullie beiden werken.

Een kinderwens in vervulling laten gaan is niet zomaar een beslissing. Het is iets waar je zorgvuldig over nadenkt voor je de beslissing neemt. Daarnaast is het belangrijk om al plannen te hebben voor jullie toekomst met een gezin, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Laat dit je echter niet afschrikken. Je gezin geeft je zoveel plezier dat je al die zorgen snel vergeet.

Help: Mijn partner heeft geen kinderwens

Soms komt het voor dat slechts één van beide partners een kind wil, en de ander niet. Dat is natuurlijk een erg vervelende situatie en het kan ook lastig zijn om daar rustig in te blijven. Toch is het belangrijk om naar elkaar te luisteren in deze situatie. Wie weet heeft je partner bepaalde twijfels en vragen waar je een geruststellend antwoord op kan geven.

Als eerste is het goed om de onvervulde kinderwens even op pauze te zetten. Zolang één van de twee geen kind wil, zal het nog niet gebeuren. Daarna is het verstandig als jullie beiden op een rustig moment met elkaar het gesprek aan gaan. Luister naar je partner en naar diens twijfels en zorgen. Vraag welke reden hen heeft om geen kind te willen en waarom het nog niet eerder ter sprake is gekomen.

Vraag hen ook om naar jou te luisteren, maar wacht tot hen is uitgepraat. Vertel dan jouw redenen voor het willen van een kind en waarom je denkt dat jullie dit goed zouden kunnen doen. Geef aan dat je weet dat het een grote beslissing is, maar dat dit niet iets is wat spontaan in je is opgekomen.

Dit is een proces dat niet in één dag is opgelost. Je zal hier vaker met je partner over praten en misschien is het zelfs handig om professionele hulp in te schakelen wanneer er heftige redenen zijn waarom je partner geen kind wil. Het belangrijkste is om niet boos op elkaar te worden, maar om begrip te tonen en om er voor elkaar te zijn. Dit is ook geen makkelijk gesprek voor je partner. Hoe graag je je kind ook wil, het geluk van je partner is net zo belangrijk.

Als jullie er uiteindelijk samen uit komen, kunnen jullie daarna langzaam plannen gaan maken voor het vervullen van je kinderwens. Doe dit op een rustig tempo en blijf aan elkaar vragen of het nog goed gaat met de ander. Neem even pauze wanneer dat nodig is, en ga dan weer verder.

Voorbereidingen treffen wanneer je een wens voor een kindje hebt

Nu dat jullie er samen voor gaan, is het moment aangebroken om je voor te bereiden op het vervullen van de kinderwens. Hierbij zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om aan de slag te gaan.

Als eerste is het belangrijk om te stoppen met de pil of een andere vorm van anticonceptie. Bij het stoppen met de gewone pil ben je vrijwel direct daarna in staat om zwanger te worden, bij andere vormen van anticonceptie, kan het soms even duren voordat je lichaam in staat is om zwanger te worden. Houd hier rekening mee.

Ook is het handig om te beginnen met juist eten. Eet veel groente en fruit en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral foliumzuur (vitamine B11) is belangrijk voor het ontwikkelen van een gezonde baby. Verminder je alcoholinname en probeer te stoppen met roken.

Hoewel je er waarschijnlijk niet aan denkt, is het belangrijk om naar je verzekering te kijken. Ben je namelijk wel verzekerd voor het hebben van een kind? Sommige verzekeringspakketten bevatten al alles wat je nodig hebt voor een goede zwangerschap, maar soms moet je de verzekering aanpassen of overstappen op een andere aanbieder. Dit is voor nu nog niet relevant, maar het neemt wel alvast de zorgen weg wanneer je eenmaal zwanger bent.

Nu je dat geregeld hebt, is het tijd om te beginnen met proberen voor een kind. Kies een romantisch moment met je partner, knuffel veel met elkaar en ga ervoor. Het proberen is een spannende periode, maar zeker ook een periode om van te genieten. Schrik niet als je niet in één keer zwanger bent. Dit is heel normaal. Het kan zelfs tot 1 jaar duren voordat je zwanger wordt, maar daar is niks mis mee.

5 tips over het vervullen van jouw kinderwens

Wanneer je je onvervulde kinderwens in vervulling wil laten gaan, is het handig om precies te weten wat je allemaal kan doen om je kinderwens zo snel mogelijk in vervulling te laten gaan. Hieronder hebben we een aantal tips voor je over het vervullen van je kinderwens.

Houd je cyclus bij

Je cyclus bijhouden is niet alleen handig om te weten wanneer je zal gaan menstrueren, maar ook wanneer je het meest vruchtbaar bent. In de week voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar en dat is dan ook de beste periode om te gaan proberen voor een kind.

Heb je een kinderwens? Neem de tijd

Hoewel je misschien zo snel mogelijk een kind wil, gebeurt dat niet altijd even snel. Je kan daardoor het beste rustig aan doen en genieten van het samen zijn met je partner. Het kind komt vanzelf.

Voel je niet onder druk gezet

Soms willen je ouders of schoonouders zo graag kleinkinderen dat ze maar blijven benoemen. Dit kan voor een hoge druk zorgen, maar probeer deze druk van je af te zetten. Je bent niemand verplicht om een kind te krijgen, dus doe het op een tempo waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk ben jij de ouder, dus maak jij de beslissingen (samen met je partner).

Vermijd junkfood als je een kinderwens hebt

Natuurlijk kan het geen kwaad om soms trek te hebben in junkfood, maar gezonde voeding helpt het beste wanneer je zwanger wil worden. Eet gebalanceerd en drink voldoende water, dan zit je helemaal goed!

Let op je glijmiddel

Voor veel mensen is glijmiddel een fijne helper tijdens het vrijen. Toch kunnen sommige soorten glijmiddel een negatief effect hebben op het transport van de spermacellen. Wil je liever wel glijmiddel blijven gebruiken? Kies dan voor middelen op basis van canola olie, minerale olie of speciaal glijmiddel voor het wekken van een kind.