Voor de geboorte: Hoe ziet deze tijd eruit?

Hoera, je bent zwanger! De eerste spannende periode van het zwanger worden is al achter de rug, nu komt de volgende fase: de zwangerschap. Hierin gebeurt er veel met jou en met je groeiende kind. Zo zal je meerdere fasen doormaken waarin je kind aan het groeien is, maar zal je ook meer hormonen aanmaken. In deze fase is het belangrijk om het jezelf en je kind zo comfortabel mogelijk te maken voor de geboorte. De volgende tips en informatie zullen je daarbij helpen.

1e zwangerschapstrimester

Het eerste trimester van de zwangerschap is een speciaal onderdeel van de periode voor de geboorte.

2e zwangerschapstrimester

Vervolgens vindt er voor de geboorte het tweede zwangerschapstrimester plaats. Je kindje groeit en groeit!

3e zwangerschapstrimester

Afsluitend is er het derde zwangerschapstrimester voorafgaand aan de geboorte. De laatste loodjes!

Hoe blijf je voor de geboorte zo gezond mogelijk?

Je wil natuurlijk dat jij en je kind gezond blijven tijdens de zwangerschap. Luister hierbij vooral goed naar je lichaam. Zo is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Je eet nu voor twee, en je kind heeft ook al deze voedingsstoffen nodig. Houdt je onbedwingbare trek daarom goed in de gaten. Heb je heel veel trek in vlees, terwijl je dat normaal gesproken nooit zo veel eet? Dan vraagt je lichaam mogelijk om meer ijzer en eiwitten in je voeding.

Ook is beweging belangrijk. Je hoeft nu geen marathon te lopen, maar een wandeling buiten is al genoeg om je even bezig te houden. Kies niet voor een sport met een grote kans op blessures, maar juist voor een veilige optie. Als het een dagje niet lukt, is dat ook niet erg, je lichaam maakt ten slotte een grote verandering mee.

Ten slotte is het ook essentieel om zo min mogelijk stressfactoren om je heen te hebben. Om stress te verminderen kan je yoga doen, of verschillende ademhalingsoefeningen. Ga, waar dat mogelijk is, stressvolle evenementen uit de weg, dat is beter voor jezelf en je kind.

Met welke dingen moet je voor de geboorte rekening houden?

Doordat je lichaam zo’n grote verandering meemaakt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor de geboorte. Sommige hiervan zijn lichamelijke fenomenen die bij bijna elk zwanger persoon voorkomen, anderen zijn juist technische zaken.

Misselijkheid

Je kent vast het fenomeen “morning sickness” wel. Veel zwangere mensen hebben hier last van, maar het hoeft niet alleen ‘s ochtends te zijn. Je voelt je in deze periode erg misselijk en zal soms moeten braken. Deze misselijkheid kan door meerdere factoren ontstaan, waaronder de verhoogde hormoongehaltes, maar ook de bloedsuikerspiegel. Meestal verdwijnt de misselijkheid na 3 tot 4 maanden.

Trek in bepaalde voedingsmiddelen

Stel, je eet nooit slagroom, want je lust het niet, maar opeens heb je tijdens je zwangerschap ontzettend trek in slagroom. Hoe komt dit? Door de verschillende hormonen in je lichaam, kan je soms last krijgen van onbedwingbare trek in voedingsmiddelen waarvan je geen idee hebt waarom je ze wil eten. Ook dit is heel normaal, al kan het soms ook een teken zijn dat je lichaam behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen.

Houd een dagboek bij

Zeker wanneer je voor het eerst zwanger wordt, is dit een hele bijzondere periode. Houd daarom een dagboek bij met hoe je je voelt, hoe je buik eruitziet, en waar je trek in hebt. Na de geboorte van je kind is het leuk om al deze ervaringen weer te lezen.

De juiste zwangerschapskleding

In veel gevallen zal je buik flink groeien tijdens de zwangerschap. Hierdoor pas je niet meer in je oude kleding, en dat moet je ook niet willen. Om je lichaam zo comfortabel mogelijk te kleden, is het handig om zwangerschapskleding aan te schaffen. Deze kledingstukken zitten lekker, zijn zacht op de huid en geven je meer ruimte.

Ga naar een verloskundige

Om de groei en het proces van je zwangerschap bij te houden, is een bezoek aan de verloskundige een belangrijke stap voor de geboorte van je kind. Zij hebben handige tips, do’s en don’ts en kunnen je geruststellen wanneer je je ergens zorgen om maakt.

Welke zwangerschapsfasen zijn er voor de geboorte?

Tijdens de zwangerschap maak je meerdere zwangerschapsfasen mee. Deze fasen noemen de trimesters. Elk trimester is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van je kind. Dit is wat je kan verwachten tijdens elke fase.

Fase 1: Eerste zwangerschapstrimester

Vanaf het moment dat je bevrucht raakt, gaat het ontwikkelingsproces van het kind razendsnel. Dit trimester duurt van week 1 tot aan week 13. Hierin ontwikkelt de foetus hersenen, organen en een ruggengraat. Ook beginnen de ledematen en geslachtsdelen zich te vormen. Je kind is hier ongeveer 7 centimeter lang. Het einde van het eerste zwangerschapstrimester is vaak wanneer mensen aan anderen vertellen dat zij zwanger zijn, omdat de kans op een succesvolle zwangerschap nu het grootst is.

Fase 2: Tweede zwangerschapstrimester

Het tweede trimester loopt vanaf week 13 tot week 27. Hierin begint je eigen lichaam ook te veranderen. Je buik en borsten beginnen te groeien en je kan zo nu en dan lichte weeën voelen. Deze zijn normaal en erg mild. Je kind ontwikkeld in deze periode diens gehoor en zal beginnen met slikken. Aan het eind van het tweede zwangerschapstrimester ontwikkelt je kind een slaap-waakritme en zal je dit zelf ook gaan merken.

Fase 3: Derde zwangerschapstrimester

Het derde zwangerschapstrimester loopt vanaf week 27 tot week 40. Hierin zal je veel beweging zien van je kind, zoals schopjes of draaien. Het kind is nu zo groot, dat deze meer drukt op je organen, waaronder je blaas. Je zal vaker naar het toilet moeten en soms misschien zelfs een ongelukje hebben. In deze periode ontwikkelt je kind al diens botten en kan zelfs diens ogen openen en dichtdoen. Ook slaat je kind nu zelfstandig mineralen op uit de voeding die je eet. Vanaf week 37 is je kind volledig ontwikkeld en klaar voor de geboorte.

Tips en weetjes voordat jouw kindje geboren wordt

De zwangerschap en periode voor de geboorte is erg spannend als ouder, maar ook zeker iets om van te genieten. Je weet namelijk dat er een kind aan komt waar je nog jaren plezier van zal hebben. Om je nog beter voor te bereiden, zijn hier een aantal tips en weetjes over de zwangerschap.

Tips

  • Doe geen zware klusjes, zoals het in elkaar zetten van meubilair.
  • Schaf comfortabele schoenen of sloffen aan, je voeten kunnen namelijk opzwellen tijdens de zwangerschap.
  • Vermijd het verschonen van de kattenbak. Katten kunnen een bacterie met zich meedragen die voor zwangerschapscomplicaties zorgt.
  • Neem alleen supplementen in overleg met je huisarts.
  • Let op het gebruik van kruiden in je voeding, sommige kruiden hebben een slechte invloed op de zwangerschap.
  • Volg een zwangerschapsklas. Hierin leer je veel handige tips over de zwangerschap en wat te doen voor de geboorte.

Weetjes

  • De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe met wel 40 tot 50%. Dit gebeurt zodat je voldoende zuurstof hebt om je kind mee te onderhouden.
  • Vanaf week 14 kan je al melk gaan produceren.
  • In het derde trimester kan je kind de stem van diens ouder herkennen.
  • Vanaf week 28 kan je kind huilen in de baarmoeder.
  • Je partner kan ook zwangerschapssymptomen vertonen. Dit heet het Couvade-syndroom en de exacte oorzaak hiervan is nog onbekend.

Blogartikelen over de periode voor de geboorte