Zwanger worden: Denk eerst aan deze dingen

Wanneer je klaar bent voor een kind, is de eerste stap zwanger worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want er gaat veel planning aan vooraf. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden voor, tijdens en na de zwangerschap. Bovendien is het een beslissing waar je goed over moet nadenken. Daarom is het belangrijk om een goede plan van aanpak te maken voordat je begint met zwanger worden. Daarnaast is het verstandig om alvast vooruit te blikken op de periode voor de geboorte van jouw baby.

Woning

Denk hierbij aan de woonruimte waar je leeft. Is deze groot genoeg voor een kind erbij en, zo ja, is de omgeving ook geschikt voor het kind? Wanneer je in een hele drukke omgeving woont waar je buren elk weekend een feestje hebben, is dit misschien niet de ideale omgeving om een baby op te voeden.

Werk

Ook speelt je werk een belangrijke factor. De meeste werkgevers houden rekening met de zwangerschap van hun werknemers, maar weet je ook hoe lang je recht hebt op verlof? En wil je überhaupt wel weer aan het werk na je zwangerschap, of wil je liever één of twee jaar pauze nemen voor je weer verder gaat? Met een flexibele werknemer kan dit soms geregeld worden, maar er bestaat ook een kans dat je hiervoor dan wel je baan moet opgeven. Dat is iets om goed over na te denken. Wil je juist liever wel zo snel mogelijk weer aan het werk, dan is het handig om te kijken naar een goede oppas of opvang in de buurt. Veel kinderopvangcentra hebben een flinke wachtrij, waardoor het handig is om je zo vroeg mogelijk in te schrijven.

Kosten

Kinderen zijn niet goedkoop. De overheid geeft in het begin veel steun en je familie zal vast ook bij willen dragen door kleding of meubilair cadeau te geven, maar uiteindelijk draag je als ouder toch de meeste kosten en zorg voor je kind. Ben je in een financieel stabiele positie om een kind te nemen? En zo ja, heb je ook een klein spaarpotje dat je kan gebruiken in geval van nood? Sommige ouders kiezen ervoor om bij de geboorte van hun kind een spaarrekening voor hun kind te starten, zodat hen vanaf hun 18e een goede buffer voor de studie heeft.

Ouderschap

Het is vanzelfsprekend dat je als ouder van je kind ook bepaald hoe je met het kind wil omgaan. Als je een partner hebt is het echter wel belangrijk om van tevoren te overleggen hoe jullie het ouderschap willen aanpakken. Hoe verdelen jullie de rollen? Hoe gaan jullie om met conflict en welke dingen mag het kind wel of niet wanneer die ouder wordt. Het is belangrijk om op één lijn te zitten voordat je aan kinderen begint om later conflict tussen jezelf en je partner te voorkomen.

Kinderwens

Heb je een onvervulde kinderwens? Laat deze mooie wens in vervulling gaan met onze tips en informatie!

Vruchtbare dagen en ovulatie

De vruchtbare dagen en de ovulatie spelen een belangrijke rol voorafgaand aan het zwanger worden.

Zwanger worden lukt niet

Lukt het niet om zwanger te worden? Onze tips vergroten de kans dat je succesvol zwanger wordt.

Wanneer kun je zwanger worden?

Het proces van zwanger worden gebeurt helaas niet van de één op de andere dag, er gaat flink wat voorbereiding aan vooraf. Het belangrijkste hierbij is om rekening te houden met je vruchtbare dagen en ovulatie. Let op dat wanneer je stopt met anticonceptie, het soms een aantal maanden kan duren voordat je weer volledig vruchtbaar bent.

Zo is het goed om je menstruatie bij te houden vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. Dit kan tegenwoordig met behulp van een app, of handmatig in je agenda. Daarna kan je vaststellen wanneer je verwacht de eisprong te hebben. Dit gebeurt zo’n twee weken voor de menstruatie. In de week voorafgaand aan de ovulatie, ben je het meest vruchtbaar. Wanneer je op dit moment onbeschermde seks hebt, is de kans op zwangerschap het grootst.

Verlies echter niet de hoop wanneer het niet in één keer lukt. In de meeste gevallen kan het tot een jaar duren voordat je succesvol zwanger wordt.

Hoe word je gezond zwanger?

Het belangrijkst voor de baby en voor jezelf is dat je gezond zwanger wordt. Denk hierbij aan de juiste omstandigheden en de juiste voeding.

De juiste omstandigheden zijn belangrijk voor de gezondheid van je kind, maar ook voor jezelf. Als je in een te stressvolle periode zit, kan dit gevolgen hebben voor de groei van je kind. Stressvolle situaties zoals de zwangerschap zelf of niet goed weten welke voeding je mag eten kan weinig kwaad, we hebben het hier namelijk om chronische stress, zoals een stressvolle werkplek, een (natuur)ramp of een flinke ruzie in het gezin.

Voeding is ook erg belangrijk. Zo mag je geen alcohol en drugs gebruiken tijdens je zwangerschap, omdat deze invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Ook moet je zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je kind zich volledig kan ontwikkelen. Denk hierbij aan de juiste vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten.

Voorbereiding op het zwanger worden

Ter voorbereiding op het zwanger worden, houd je rekening met een aantal praktische en emotionele zaken die van invloed zijn op je zwangerschap en de geboorte van je kind, zoals de planning van de zwangerschap, het belang van je vruchtbare dagen en wat te doen wanneer het zwanger worden niet lukt.

Onvervulde kinderwens in vervulling laten gaan

Voor elke toekomstige ouder is het een droom om een onvervulde kinderwens in vervulling te laten gaan. Misschien wil je al jaren een kind en ben je nu in de positie in je leven waarbij het eindelijk mogelijk is, of misschien heb je pas net de stap gezet. Bespreek dit goed met je partner zodat jullie op één lijn zitten.

Het belang van vruchtbare dagen en ovulatie

Het is erg belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen. Wanneer je deze niet aanhoudt, is de kans op zwangerschap erg klein. Houd je menstruatie dus goed bij en heb vooral veel plezier tijdens het proberen voor een kind.

Wat te doen als zwanger worden niet lukt?

Als zwanger worden niet lukt, is dat natuurlijk een erg nare ervaring. Soms is hier echter wel een goede verklaring voor. Wellicht is de eisprong net op een ander moment dan je dacht, of is de anticonceptie nog niet goed uitgewerkt. In sommige gevallen heeft het te maken met de vruchtbaarheid van één of beide partners. Een goed sociaal vangnet voor emotionele steun is hierbij belangrijk. Wanneer jullie er dan klaar voor zijn, kunnen jullie naar andere mogelijkheden kijken.

5 tips om snel zwanger te worden

Zwanger worden is voor iedereen anders, de één is binnen een maand zwanger terwijl de ander twee jaar blijft proberen. Er zijn echter wel wat tips die je kan nemen om sneller zwanger te worden.

Tip 1: Laat je bloedwaarden checken

Wanneer je je bloed laat checken voordat je zwanger wil worden, kan je direct zien of de waarden van je vitaminen en mineralen kloppen. Vitamine B11 (foliumzuur) speelt namelijk een belangrijke rol in de zwangerschap en ontwikkeling van je kind. Waar nodig, kan je dan gebruik maken van supplementen voor de zwangerschap om je te ondersteunen.

Tip 2: Wacht met naar het toilet gaan

Nadat je hebt gevrijd, helpt het om heel even te wachten tot je naar het toilet gaat. Hoewel het een mythe is dat je met je benen omhoog in bed moet blijven liggen, kan een kwartiertje wachten helpen om het sperma in de baarmoederhals te krijgen waardoor het minder snel weer uit je lichaam loopt.

Tip 3: Ontspan jezelf

Veel stress is niet goed voor je mentale gesteldheid, maar ook niet voor je lichaam. Probeer een paar ontspanningsoefeningen en blijf rustig. Geniet van je partner en het proberen. Zwanger worden hoeft geen haast proces te worden.

Tip 4: Leef zo gezond mogelijk

Je hoeft nu niet aan een heel uitgebreid dieet te gaan, juist niet! Maar gewoon gezonde voeding en gematigde “ongezonde” snacks kan al flink helpen om de vruchtbaarheid van jezelf en je partner te verhogen. Drink niet te veel alcohol en stop met roken, als je dat nog niet hebt gedaan.

Tip 5: Vrij niet te vaak met elkaar

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk vrijen wanneer je zwanger wil worden, maar elke dag vrijen in je vruchtbare periode verhoogt niet per sé de kans op zwangerschap. Eens in de twee dagen is daarvoor ook prima. Als je het vaker doet omdat je er plezier uit haalt, is daar natuurlijk ook niks mis mee, maar het is niet verplicht.

Ben je zwanger geworden? Ontdek wat er daarna gebeurt