Na de geboorte: Hoe ga je van start als ouder?

Gefeliciteerd, je kind is nu eindelijk geboren! Maar nu komt de vraag: hoe ga je van start als ouder na de geboorte? Je baby is nu erg kwetsbaar en heeft behoefte aan veel liefde, voeding en slaap. Het is aan jou als ouder om zo’n veilig mogelijk omgeving te creëren voor je kind om in op te groeien.

Veel ouders krijgen van hun verzekering een kraamhulp vergoed. Die kan je helpen om alle tips en trucs uit te leggen van het ouderschap. Daarnaast helpt de kraamhulp ook bij het uitvoeren van kleine klusjes, zodat je als kersverse ouder ook een rustmomentje hebt en je kan focussen op je kind en familie. De kraamhulp is niet verplicht, maar wel een aanrader voor veel jonge ouders.

Het ouderschap en opvoeden

Hoe kun je jezelf na de geboorte voorbereiden op het ouderschap en het opvoeden van jouw baby?

Baby′s eerste week

Tijdens de eerste week van jouw baby’tje gebeurt er veel! Benieuwd wat? Klik op de onderstaande link.

Ontwikkeling baby jaar 1

De ontwikkeling van jouw baby tijdens zijn of haar eerste jaar: wat kun je zoal verwachten? Lees onze infopagina.

Ontwikkeling jonge kinderen

Na de geboorte vindt de ontwikkeling van jonge kinderen plaats. Wij beschrijven hoe dit proces eruitziet.

Wat gebeurt er na de geboorte van jouw baby?

In de meeste gevallen gebeurt een geboorte vaginaal, in sommige gevallen komt het kind ter wereld via een keizersnede. Bij een vaginale geboorte kan je er zelf voor kiezen om dit thuis of in een ziekenhuis te doen. Doe waar jij je het fijnst bij voelt. Direct wanneer je baby is geboren, halen ze hun eerste adem en beginnen ze met huilen. Dit is heel normaal en ook goed. De verloskundige legt dan de baby op je borst of buik, omdat het huid-op-huid contact zorgt dat je kind warm blijft.

Wanneer je baby geboren wordt, zit de navelstreng nog aan hen vast. Deze mag jij of je partner losknippen. De verloskundige kan dit ook voor je doen. Hier voel je niks van. Direct na de geboorte kan je baby er soms blauw of paars uit zien. Ook dit is normaal. Wanneer je kind normaal ademhaalt, kleurt hen vanzelf roze. Het duurt namelijk even voordat de bloedsomloop alle ledematen haalt.

Soms komt het voor dat je vaginaal wat scheurtjes oploopt tijdens de geboorte. Dat is ook niet gek, want je hebt net een kind op de wereld gebracht. Als het kleine scheurtjes zijn, helen deze vanzelf. Wanneer je echter wat grotere scheurtjes hebt, zal de arts of verloskundige deze voor je hechten. Je voelt hier vrij weinig van omdat je veel met je kind bezig bent en dit heeft geen invloed op hoe je vagina na het helen aanvoelt.

In sommige gevallen heeft je kind al gauw honger en mag je direct borstvoeding gaan geven. In andere gevallen zal je kind in slaap vallen na het huilen. Beide opties zijn helemaal normaal en het is afhankelijk van de baby wat op dat moment het juiste voor hen is.

Ten slotte zal je baby ook gewogen worden. Daarbij voert de verloskundige ook gelijke een fysieke check-up uit om te zien of je kind helemaal gezond is. Daarna worden ook de eerste plasjes en ontlasting gecontroleerd. Dit gebeurt ergens in de eerste 24 uur na de geboorte. Als alles in orde is, dan kan je lekker uitrusten en genieten van je kind.

Het eerste jaar na de geboorte van je kindje

De eerste jaar na de geboorte gebeurt er ontzettend veel voor zowel de ouders als het kind. Baby’s groeien namelijk erg snel en maken daardoor ook veel ontwikkelingsprocessen mee. Dit is voor nieuwe ouders heel spannend, maar ook iets om naar uit te kijken. Het is aan te raden om in het eerste jaar veel vast te leggen via camera of in een dagboekje om zo later de ontwikkeling van je kind terug te kunnen lezen. Wanneer alles voor je ogen gebeurt, is het soms lastig om daar op het moment van te genieten.

Dit moet je weten over het ouderschap

Er zijn mensen die alleen maar lovend zijn over ouderschap en mensen die het vreselijk vinden. Hoe je het zelf gaat vinden ligt vaak aan je eigen instelling. Hoe goed heb je je voorbereidt op de komst van je kind? Hoe bereid ben je om midden in de nacht op te staan om je kind te helpen, ongeacht hun leeftijd? Ouderschap heeft zo zijn ups en downs, maar uiteindelijk kan het ook heel belonend zijn. Je hebt dan namelijk een kind dat heel veel om je geeft en waar je later nog veel leuke dingen mee kan ondernemen.

Je moet het ouderschap niet onderschatten, maar je hoeft het ook zeker niet te overschatten. De basisbehoeften van je kind zijn namelijk: voeding, woning, veiligheid en liefde. Als jij deze vier kan geven, heb je de basis al bereikt. Naast deze punten is het ook aan jou om je kind te motiveren, accepteren en om hen te ondersteunen bij het behalen van hun doelen.

Ouderschap is een samenwerking tussen jezelf, je partner en/of mensen die je uitkiest om hierbij te helpen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te hebben en zekerheid in de relatie. Hebben jullie goed gecommuniceerd over ouderschapsmethoden? Zijn jullie financieel stabiel en in staat om geld uit te geven aan onverwachte kosten? Hebben jullie een sociaal vangnet wanneer het iets te veel wordt? Dit zijn allemaal vragen om te beantwoorden voordat je ouder wordt, maar ook om te herevalueren nadat je kind is geboren. Zo weet je zeker dat je op één lijn zit.

Hoe ziet jouw baby’s eerste week eruit?

De eerste week na de geboorte is het vooral veel wennen aan jullie nieuwe leven. Er zullen zowel fysieke als mentale veranderingen zijn en deze week zal je zeer waarschijnlijk ook wat weinig slapen.

Allereerst kijken we naar de fysieke veranderingen. Je zal colostrum gaan produceren. Dit is een soort dikke, gelige melk waar ontzettend veel voedingsstoffen in zitten voor je baby. Dit heeft hen nodig om goed van te kunnen groeien. Ook zal je vaginaal bloed uitscheiden. Dit is normaal en gaat vanzelf weg. Je baarmoeder moet nu natuurlijk even wennen aan de leegte. Er heeft ten slotte 9 maanden lang een kind in gezeten. Je kan last krijgen van kramp door het inkrimpen van je baarmoeder. Een kruikje helpt hierbij.

Emotioneel gezien kan je je soms wat somber of oververmoeid voelen. Ook dit is normaal en hoort bij de geboorte. Dit wordt soms de “baby blues” genoemd en het is een emotionele reactie op een grote verandering in je leven en huidige situatie. Het verschilt per persoon hoe snel dit over gaat. Als je hier veel last van hebt, kan het helpen om er met een professional over te praten.

Je baby zal in de eerste week ook weinig slapen. Baby’s slapen vaak slechts maximaal 4 uur achter elkaar. Probeer dus zo veel mogelijk te slapen wanneer je tijd hebt, ook overdag. De kraamhulp kan je ook ondersteunen door luiers te verschonen en je baby te badderen terwijl je slaapt. Voor het herstel van je lichaam zal je alle rust goed kunnen gebruiken. Vraag je partner of hen je hierbij kan ondersteunen.

Ten slotte zullen er familieleden op bezoek willen komen en is het tijd om de kaartjes te versturen en je kind in te schrijven in de gemeente. Dit mag allemaal op je eigen tempo en het belangrijkste hierbij is: jij geeft je grenzen aan. Als je geen bezoek wil, of bepaalde mensen niet over de vloer wil hebben, dan hoeft dit niet. Je beslist zelf wie je wanneer wil zien, en wanneer je er klaar mee bent, mag je dat ook aangeven.

Weetjes over de ontwikkeling van jouw baby

De ontwikkeling van je baby vormt de basis van diens ontwikkeling later in het leven. Baby’s, hoe klein ook, nemen ontzettend veel informatie op. Daarom is het belangrijk om hier goed voorbereid op te zijn en om hier veel aandacht aan te besteden. Hier zijn een aantal weetjes die handig zijn om te onthouden:

  • De meeste baby’s huilen nog zonder tranen tot ze 3 tot 6 weken oud zijn.
  • Knuffelen en huid-op-huid contact helpt om de band tussen jezelf en je kind te versterken. Knuffel daarom veel met je baby en vraag je partner om dit ook te doen.
  • Hoewel ze nog niet kunnen praten, leren baby’s taal en spraak door te luisteren. Lees daarom veel verhalen voor aan je baby en praat met hen, ook wanneer je gebrabbel terugkrijgt.
  • Tussen de 4 en 6 weken na de geboorte kan je kind al beginnen met lachen.
  • De eerste drie maanden na de geboorte zal je kind nog weinig van veraf kunnen zien. Ze leren hierdoor meer te focussen op je gezicht en hun eigen ledematen.
  • Baby’s huilen om te communiceren. Als ouder zal je snel het verschil leren tussen huilen omdat ze honger hebben of huilen omdat ze een vieze luier hebben.
  • De meeste baby’s verliezen gewicht na de geboorte, maar dit komt er snel weer bij in de 3 weken daarna.
  • Baby’s leren door aanraking, daarom stoppen ze vaak dingen in hun mond.

 

Tips over ontwikkeling van jonge kinderen

Naarmate je kind ouder wordt, zal hen zichzelf meer gaan ontwikkelen en speel je als ouder een grote rol bij de ontwikkeling en ontdekkingstocht van je kind. Ook hier zijn een aantal tips om je hierbij te helpen.

  • Wanneer je kind brabbelt, is het goed om hierop te reageren alsof zij echt hebben gepraat, vooral wanneer ze ergens naar wijzen of bewegen. Denk hierbij aan antwoorden als “Ja, dat is inderdaad je beertje. Wil je met je beertje spelen?”
  • Prijs je kind zo veel mogelijk wanneer hen iets goeds doet. Dit helpt de ontwikkeling en geeft je kind ook meer zelfvertrouwen.
  • Luister samen naar muziek. Dit helpt de ontwikkeling van de hersenen en helpt ook met de taalontwikkeling van je kind.
  • Moedig de nieuwsgierigheid van je kind aan en laat hen lekker ontdekken.
  • Moedig de zelfstandigheid van je kind aan door hen zelf hun kleding uit te laten kiezen, ook wanneer het niet perfect bij elkaar past.
  • Kies niet voor het straffen van ongewenst gedrag, maar leg uit waarom het niet verstandig is om deze acties uit te voeren en biedt een gewenst alternatief aan.
  • Geef je kind de ruimte wanneer die dit nodig heeft.

Hulp krijgen nadat jouw baby’tje geboren is – zo gaat dat

Na de geboorte sta je er gelukkig niet alleen voor. In vrijwel alle gevallen heb je een verloskundige en soms ook een kraamhulp die je direct na de geboorte helpen met het ondersteunen. Daarna hoef je het nog steeds niet alleen te doen. Je kan namelijk naar het consultatiebureau voor vragen en (ervaren) familieleden kan je ook inschakelen wanneer het iets te veel voor je wordt.

De verloskundige en kraamhulp helpen je bij de technische aspecten van zwangerschap en na de geboorte. Zij leggen je uit hoe je je kind het beste kan badderen, hoe je luiers verschoont en op welke manier borstvoeding geven het meest effectief is. Soms geven ze zelfs opvoedtips als je hier behoefte aan hebt.

Je zorgverzekering vergoed deze hulp in de meeste gevallen, waardoor je je slechts hoeft aan te melden en je zorgverzekering hoeft door te geven. Zo hoef je je niet bezig te houden met lastige zaken wanneer je zwanger bent. Het is wel handig om de hulp al uit te kiezen voor je aan de zwangerschap begint. Dan ben je het beste voorbereid.

Maak met familieleden duidelijke afspraken. Wat verwacht je van hen en welke hulp willen zij bieden. Vind je het fijn als je (schoon)moeder over de vloer komt om te helpen bij het opvoeden, of doe je dit liever zelf? Dat is helemaal aan jou. Uiteindelijk is het jouw kind en mag je zelf de opvoeding invullen naar wat jij denkt dat de beste beslissing is.

Blogartikelen over de periode na geboorte