Inleiding tot de vruchtbare dagen en ovulatie

Bij het proberen voor een kind spelen je vruchtbare dagen en ovulatie een grote rol. Je bent vlak voor je ovulatie namelijk het meest vruchtbaar, waardoor de kans op een bevruchte eicel het grootst is. Het is daarom belangrijk om je cyclus en ovulatie goed in de gaten te houden. Op deze manier weet je precies welke dagen voor jou het handigst zijn om te proberen voor een kind.

Je bent wellicht de partner die zwanger kan worden, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Vraag je partner gerust om je te ondersteunen bij het proces van het berekenen van je ovulatie en vruchtbare dagen.

Hoe kun je jouw vruchtbare dagen berekenen?

Tegenwoordig is het gelukkig erg makkelijk om je vruchtbare dagen te berekenen. Dit kan handmatig, of via een speciale app. We zullen beide methoden bespreken zodat je zelf de fijnste methode kan uitkiezen. Op deze manier weet je precies wanneer je je ovulatie kan verwachten en wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Let op, wanneer je een onregelmatige menstruatie hebt, zullen deze manieren niet altijd even accuraat zijn.

Berekenen je vruchtbare dagen via een app

Met een menstruatie app kan je invullen wanneer je menstruatie begint en wanneer de bloedingen stoppen. Voor de meest accurate schattingen, kan je deze app het beste een aantal maanden van tevoren gebruiken. De app berekent namelijk de lengte van je cyclus, de verwachte startdatum van je menstruatie en de verwachte ovulatiedatum.

Sommige apps hebben een speciale functie waarbij je ook kan zien op welke dagen je het meest vruchtbaar zal zijn. Dit is heel handig en je hoeft zelf weinig te doen, behalve je menstruatie dagen invullen. Als je anticonceptie gebruikt, kan je dit vaak ook invullen. Vergeet hier echter niet mee te stoppen wanneer je je kinderwens wil vervullen.

Handmatig vruchtbaarheid berekenen

Het handmatig berekenen van de meest vruchtbare dagen gebeurt eigenlijk op dezelfde manier als via een app. Hier voer jij echter ook het rekenwerk uit.

Als eerst is het handig om een aantal maanden van tevoren beginnen met het opschrijven van je menstruatiedagen. Op basis hiervan kan je je ovulatie ook uitrekenen: deze vindt plaats 14 dagen vóór je menstruatie begint. De meest vruchtbare dagen zullen dan op dag 12, 13 en 14 van je cyclus plaatsvinden. Dus, stel je menstrueert van 1 tot 7 november. Dan zal je rond 21 november ovuleren en ben je op 19, 20 en 21 november het meest vruchtbaar.

Welke ovulatie symptomen komen vaak voor?

Als je je ovulatie niet actief bijhoudt, kan je toch herkennen wanneer je ovuleert aan een aantal symptomen. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen, maar deze komen het meeste voor.

Ovulatie symptoom 1: Andere uitscheiding

Normaal gesproken heb je een beetje uitscheiding gedurende de maand. Tijdens je ovulatie verandert de structuur van de uitscheiding. Het wordt dan dikker en elastischer. Je kan het vergelijken met eiwit. Dit zou de spermacellen helpen met reizen naar de baarmoeder.

Ovulatie symptoom 2: Gevoelige of pijnlijke borsten

Doordat je hormonen plotseling veranderen, kan je last krijgen van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Bij sommige mensen zwellen ze zelfs een beetje op, waardoor je Bh’s niet meer goed lijken te passen. Ook dit is een teken van je ovulatie.

Ovulatie symptoom 3: Lichte pijn in je onderbuik / baarmoeder

Hoewel niet iedereen dit voelt, kan je je ovulatie soms ook voelen doordat je baarmoeder licht begint te krampen. Dit komt doordat je eicel nu een sprong maakt. De pijn kan slechts een paar minuten tot een paar uur duren en gaat soms gepaard met lichte bloedingen die nog niet overeenkomen met de menstruatie. Sommige mensen voelen zich in deze periode ook een beetje misselijk.

Tips en weetjes over vruchtbare dagen en ovulatie

De ovulatie en vruchtbare dagen zijn een maandelijks proces voor veel mensen en zijn een normaal onderdeel van de menstruatiecyclus. Toch is het leuk om hier meer over te weten, zeker wanneer je van plan bent om zwanger te worden.

Je hebt al je eicellen al wanneer je geboren wordt

Wanneer mensen met een baarmoeder geboren worden, hebben ze al hun eicellen al. Je begint met zo’n 2 miljoen eitjes. Dit nummer neemt af naarmate je ouder wordt. Rond de puberteit heb je vaak nog 500,000 eitjes over en bij je menstruatie verlies je er elke keer weer een.

Je lichaamstemperatuur verandert

Tijdens de ovulatie, zal je lichaamstemperatuur veranderen. Vaak is dit slechts een kleine verhoging, maar soms kan je het merken doordat je het opeens een stuk warmer hebt wanneer je wakker wordt, of wanneer je ‘s nachts in bed ligt.

Gebruik een ovulatie teststrip

Tegenwoordig zijn er handige test strips die je laten zien of je aan het ovuleren bent of wanneer je de ovulatie kan verwachten. Dit is een makkelijke en redelijk betrouwbare manier om je ovulatie te berekenen. Zeker wanneer je een onregelmatige menstruatie hebt, kan dit goed van pas komen.