Waarom lukt het niet om zwanger te worden?

Als je al een tijd hebt geprobeerd om zwanger te worden, maar het lukt steeds maar niet, dan is er mogelijk meer aan de hand. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het zwanger worden niet lukt. Zo kan het te maken hebben met lichamelijke problemen, maar ook hevige stress en slechte voeding kunnen bijdragen aan het niet lukken met zwanger worden. We zullen hier een aantal mogelijke redenen bespreken wanneer het zwanger worden niet wil lukken.

Geen ovulatie

Wanneer je lichaam geen eicel vrijmaakt, kan deze ook niet bevrucht raken. In veel gevallen merk je niet dat je niet ovuleert, omdat je wel nog menstrueert. Het niet ovuleren kan te maken hebben met PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), problemen met de schildklier, over- of ondergewicht en hevig sporten.

Zwanger worden lukt niet wegens endometriose

Als je endometriose hebt, dan ontwikkelt het baarmoederweefsel zich ook buiten de baarmoeder. In 50% van de gevallen hebben mensen met endometriose ook problemen met zwanger worden. Je kan endometriose herkennen aan erg pijnlijke menstruaties en krampen buiten de menstruatie om.

Je partner is onvruchtbaar

Mensen met een penis hebben vaak veel minder symptomen wanneer zij onvruchtbaar zijn. Je moet daarvoor echt de spermacellen testen voordat je weet of je vruchtbaar bent of niet.

Leeftijdsgerelateerde problemen

Naarmate je ouder wordt, is de kans op onvruchtbaarheid steeds groter. Dit komt doordat de kwaliteit van je eicellen vermindert naarmate je ouder wordt. Daarnaast komen sommige mensen al vroeg in de menopauze terecht.

Lukt zwanger worden niet? Mogelijk vanwege geblokkeerde eileiders

De bevruchting van een eicel vindt plaats in de eileider. Heel soms komt het echter voor dat je eileider geblokkeerd is, waardoor de spermacellen er niet in kunnen komen. Er vindt dan ook geen bevruchting plaats.

Andere medische redenen

Niet-gediagnosticeerde diabetes en problemen met de schildklier kunnen voorkomen dat je zwanger wordt, zeker wanneer je niet weet dat je last hebt van deze medische aandoeningen. Ook auto-immuunziekten of seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je onvruchtbaar raakt.

Zwanger worden lukt niet tips

Als het zwanger worden lukt niet, dan is dat een erg nare situatie om in te zijn. Er zijn echter wel wat stappen die je kan nemen om een duidelijk antwoord te krijgen. Zo weet je of het permanent is, of dat er mogelijk nog manieren zijn om toch zwanger te worden.

Tip 1: Doe een test

Wanneer het zwanger worden wil niet lukken, dan is het verstandig om samen met je partner een vruchtbaarheidstest te doen. Je kan hierbij je bloed en/of sperma laten testen om te zien of er tekenen van onvruchtbaarheid zijn. Zo sluit je gelijk deze mogelijkheid uit.

Tip 2: Ga naar de huisarts

Ook is het belangrijk om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Daar kan de arts kijken waar het niet zwanger kunnen worden aan ligt en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Is het iets dat opgelost kan worden, of juist iets permanent?

Tip 3: Let op je voeding als zwanger worden niet lukt

Hoe vervelend het soms ook is om te horen: je gewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. Bij ernstig onder- of overgewicht bestaat de kans dat je niet zwanger kan worden. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen zodat je op een goed gewicht terecht komt. Dan is de kans op een succesvolle zwangerschap al gauw groter.

Tip 4: Houd alles bij

Je arts zal veel vragen willen stellen, houd daarom alles bij vanaf het moment dat jullie begonnen met proberen voor een kind tot aan de laatste negatieve zwangerschapstest. Houd je voeding bij, je cyclus, je gemoedstoestand en symptomen tijdens de menstruatie. Dit kan allemaal goed van pas komen.

Tip 5: Blijf proberen om zwanger te worden

Het is ook erg belangrijk om te blijven met proberen. Wie weet lukt het in de tussentijd wel om zwanger te raken. Dan heb je weer een hele zorg minder. Daarnaast kan vrijen ook ontspannend werken, zeker in zo’n stressvolle periode als deze.

Zwanger worden lukt niet: Wie kan jou helpen?

Als het zwanger worden niet lukt, is de eerste persoon met wie je in contact komt je huisarts. Je huisarts kan namelijk alvast wat basisonderzoek uitvoeren en kijken naar de (mogelijke) symptomen die jij of je partner hebt. Daarna zal je huisarts je doorsturen naar het ziekenhuis waar je in contact komt met een gespecialiseerde arts die je verder helpt. Vaak is dit een fertiliteitsarts of een gynaecoloog. Zij doen uitgebreider onderzoek en stellen ook vragen over je medische geschiedenis.

Omdat het niet zwanger kunnen worden ook voor veel mentale stress zorgt, is het verstandig om alleen of samen met je partner naar een psycholoog te gaan. Zij kunnen je helpen bij het verwerken van dit nieuws en geven je handige tips om er mee om te gaan.

Uiteindelijk kan je ook naar je familie voor steun of vragen, zeker wanneer iemand anders in de familie ook deze klachten heeft.

Zwanger worden wil niet lukken komt vaker voor dan je denkt

Hoewel er niet vaak over gesproken wordt, komen zwangerschapsproblemen vaker voor dan je zou denken. Bij één op de 6 stellen zijn er vaak vruchtbaarheidsproblemen. Dit is een best hoog getal. De kans op onvruchtbaarheid is bij beide mensen uit het stel even groot, in sommige gevallen ligt het zelfs aan beide partners.

Tegenwoordig is technologie gelukkig zodanig ontwikkeld dat er altijd andere mogelijkheden zijn om aan kinderen te komen, of je ze nu van jezelf krijgt, via IVF of adopteert.